top of page
  • Dr. Mustafa Tan

Dr.Tan Zeytinyağları Hakkında;

Güncelleme tarihi: 8 Ara 2020

“2020/2021 Zeytin Kampanyası Özel Üretim“İlk Soğuk Sıkım Erken Hasat (Yeşil Zeytin)’lerden elde edilen Natürel Sızma Zeytinyağı” Hakkında Üretici Notu”


Tatmakta olduğunuz bu sağlık ve güzellik iksiri sızma zeytinyağlarının en üstün kaliteli örneklerinden birini daha size sunmaktan ve bu eşsiz lezzeti sizinle paylaşmaktan heyecan duyuyoruz. Bu yağlar; Edremit Körfez Bölgesi ve Kazdağlarının yoğun oksijen ve eşsiz bitki örtüsüne sahip bir çok ulusal ve uluslararası zeytinyağı kalite yarışmasında dereceler almış ve tarihi Selçuklular ve Cenevizlilere kadar eskiye dayanan Dereli Köyü’nde yüzyıllardır süregelen TAN Ailesi geleneğinin son ürünü olarak sizinle buluşuyor. Bu geleneği bilimsel yöntemlere dayalı olarak sürdürmeyi, ulusal ve uluslararası zeytin-zeytinyağı uzmanlığımızla çok özel ürünler üretmeyi kendimize görev edindik.


Zeytinler genç köylü kızlarının maharetli elleri ile tek tek sabırla toplandı, hiç bekletilmeden zeytin sıkım tesisine taşındı ve yine hiç bekletilmeden ve el değmeksizin modern kontinu zeytin sıkma ünitelerinde 27 ' C ‘yi geçmeyecek şekilde yani soğuk sıkım yöntemiyle sıkıldı. Paslanmaz çelik tanklarda dinlenmeye alınan bu meyve suyuna eşdeğer zeytinyağlarının asit derecesi sadece 0,3-06 arasında değişiyor. İlk üretildiğinde meraklıları için hazırlanan ve İçerisinde küçük zeytin parçacıklarından kaynaklanan hafif bulanık (taze sıkılmış portakal suyu gibi) filtresiz seçeneğinin yanı sıra en hijyenik ve sağlıklı filtrelerden süzülmek suretiyle gıda laklı teneke veya koyu renkli cam şişelere dolduruldu. Bu zeytinyağını diğerlerinden ayıran en önemli özellik ise; tek çeşit (Edremit) tek yöre (Dereli Köyü) ve aile zeytinliklerinden elde edilmesi.


Zeytinyağınızı tatmadan önce koklamanızı ve içindeki yeşil çimen, yüzlerce bitki karışımının kokusunu duymalı, daha sonra bir miktarını ağzınızın ve dilinizin her yanında dolaştırıp o eşsiz lezzetleri, meyvemsiliği ve taze zeytinyağlarından gelen hafif yakarlık ve kadifemsi meyve acılığını hissetmelisiniz. Genzinizde duyacağınız bu yakarlık erken hasat yeşilde en fazla olmak üzere muhteşem bir uyum içinde hissedilmektedir.

Bu zeytinyağını elde etmek için zeytin tanelerinin üstün kalite olması çok önemlidir. Portakal suyu nasıl taze ve aromatik portakallar sıkıldığında lezzetli ve kaliteli ise, zeytinyağı da kaliteli meyvelerin sıkılması ile daha kaliteli ve aromatik olur. Tersi durumunda ise; acı, kötü tatlı, düşük kaliteli ve kolayca bozulabilen ve de ağır kokulu, bir yağ elde edilir. Zeytinin sıkılması sırasında, normal koşullarda ki tesislerde 35-40 0C derece olan zeytin hamur sıcaklığı bu zeytinyağı elde edilirken sadece 24-27 0C derece de tutuldu. Doğal olarak daha az yağ elde edildi. Onun içindir ki adı; İlk Soğuk Sıkım Naturel Sızma Zeytinyağı. Yabancı literatürde ise bu yağa First Cold-Pressed ve Première Pression à Froid adını veriyorlar ve 1 lt’si Japonya’ da yaklaşık 100 Euro’ dan satılıyor. ABD’ de ise eczanelerde 5cc’lik ambalajlarda ilaç veya güzellik ürünü olarak tavsiye ediliyor.


Piyasada düşük fiyatlarla satılan, Riviera, Natürel Birinci ve bazı Natürel Sızma Zeytinyağları ile ilk soğuk sıkım Natürel Sızma Zeytinyağlarımız arasındaki en önemli farklılık onun gerçek, hakiki, yaşayan, yani canlı olmasıdır. Zira içinde vitaminler, antioksidanlar, flavanoidler, düşük seviyede serbest yağ asitleri ve onun alt grupları maddeler muhafaza edilmiş halde bulunurlar.


Zeytinyağının diğer bitkisel yağlar; ayçiçeği, mısırözü, kanola, fındık vb gibi yağlarla mukayese edilmesi tamamen hatalıdır. Çünkü zeytinyağı, binlerce yıldan beri insanlığın hizmetinde olan kutsal zeytin ağacının zeytin meyvesinin suyudur. Diğerleri ise her yıl, tarladan elde edilirler. Kimyasal işleme tabi tutulmadan kullanımı ve tüketimleri mümkün değildir. Bu nedenle, İlk Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağı; Çok Yüksek Kaliteli, Nefis lezzetli, Doğal, İnce Eşsiz bir meyve tadına ve Altın Sarısı Yeşil renge sahiptir.


Bu erken hasat zeytinyağı ağızda baharatlı taze zeytin tadı bıraktığı gibi, genzin üst kısmında da biberimsi hoş bir tat bırakmaktadır. Bu yağ özellikle ipek dokusuyla, taze zeytin hissi veren tadıyla bu gibi kıstaslara değer verenlere özellikle tavsiye edilir ve vazgeçilmez bir alışkanlık yaratır. Erken hasat her çeşit yemekte kullanılabileceği gibi özellikle salatalarda, ot yemekleri, sebzeler ve balık üzerine pişirilmeden ve her çeşit sıcak ve soğuk yemekte, kullanılır ve kızartmaların da favorisi olduğundan emin olabilirsiniz.


Tenekenin pratik kapağı, açıldıktan ve bir miktar zeytinyağı kullanıldıktan sonra yeniden sıkıca kapatılmalıdır. ya da tüketilecek miktarda zeytinyağı, Dr. Tan koyu renkli cam şişesinde veya açık renkli bir cam şişede ancak karanlıkta ve 15-18 'C'de muhafaza edilmelidir. Teneke açılmadan 18-24 ay dayanabilmektedir. Açıldığında ise 6 ayda tüketilmesi tavsiye edilir. Buzdolabına konduğunda donması ise zeytinyağına has bir özelliktir. Natürel Sızma Zeytinyağı; zeytinyağlarının en kalitelisi olup, özellikle haşlanan veya az yağla pişirilen yemeklerin üzerine çiğ olarak ilave edilerek yenmesi tavsiye edilmelidir. Bu şekilde zeytinyağı mucizevi özelliklerinin tümünü sunar. Kullandıkça damak alışkanlığı yaratır, her türlü sıcak ve soğuk etli-etsiz yemeklerde, özellikle ızgara-tava balık, patates olmak üzere kızartmalarda, salata ve soslarda, yumurtada, makarna ve pilavda, kurabiye, börek-baklava ve tüm tatlılarda hatta çok özel çikolatalarda rahatlıkla kullanılır. Katıldığı yemeğe inanılmaz bir lezzet verir ve yaşamınızın vazgeçilmez bir parçası haline gelir.

Kalp ve damar hastalıklarının en az rastlandığı, uzun ömürlü insanların yaşadığı Girit Adasında ve Edremit Körfez Bölgesinin Dağ Köylerinde neredeyse zeytinyağından başka hiçbir yağın tüketilmediği bilinen bir gerçektir. Yunanistan’ da 21 kg, İtalya’ da 18 kg olan kişi başına zeytinyağı tüketimi ne yazık ki Ülkemizde sadece 2 kg'dır. Birçok hastalık ve zararlının tedavisinde çok eski zamanlardan beri kullanılan zeytinyağı özellikle, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde, bazı kanser türlerinin tedavisinde, mide rahatsızlıklarında, ağrıyan yerlerin, kemiklerin ovularak tedavisinde, saç ve cilt güzelliğinde, diş etlerinin ve kemiklerin güçlendirilmesinde, hamile kadınların ve çocukların beslenmesinde ve uzun yaşamda etkili olduğu Uluslararası Zeytincilik Konseyi (COI)'nin bilimsel kaynaklarında geniş yer bulmaktadır.


Bu nadide ürünler; 2020/2021 Kampanyasında son derece sınırlı miktarda üretilebildi. 2 ve 5 kg’lık tenekede ve 750 ml lik cam özel üretim şişelerde ambalajlanıp Ailemize ve artık ailemizden biri kabul ettiğimiz siz zeytin-zeytinyağı sevdalısı dostlarımızın kullanımınıza sunuldu. Bu farklı lezzeti sizinle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Afiyet olsun!

.

Dr. Mustafa Tan

Ulusal ve Uluslararası Zeytin-Zeytinyağı Uzmanı ve

Dr. Tan Zeytin ve Zeytinyağlarının Üreticisi

230 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Dr. Tan Sofralık Zeytinleri Hakkında

Öncelikle sofralık zeytin çok kaliteli ve üstün özellik gösteren zeytinlerin seçilmesiyle ve uygun doğal yöntemler kullanarak hazırlanmasıyla olmalıdır. Bu konuda yöre, çeşit, sulama veya sulamama, bu

bottom of page